Norsk YouTube-kanal på vent

Tysk rettighetsstrid gjør ventetiden lengre for norske artister. – Situasjonen er ikke tilfredsstillende, sier Inger Elise Mey i TONO.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Oppstarten av en egen norsk YouTube-kanal lar vente på seg. Dette til tross for at avtalen, som vil innebære at norske musikere og artister får betalt for innholdet som legges ut, er ferdigforhandlet.

– Vi venter på tilbakemelding. Det står ikke på de norske rettighetshaverne. YouTube har fått grønt lys både fra TONO og fra platebransjen, sier Inger Elise Mey i TONO.


Uvisshet
YouTube er heleid av søkegiganten Google. Den norske YouTube-kanalen skulle opprinnelig ha åpnet høsten 2011. Men direktør i Google Norge Jan Grønbach innrømmer at partene fremdeles lever i uvisshet.

– Vi har ikke en konkret dato for lansering av YouTube ennå. Vi jobber med å få alle brikker på plass og ser frem til å lansere YouTube på norsk så snart det lar seg gjøre, sier han.

Grønbech hevder det først og fremst er internasjonale rettighetsklareringer som hindrer lanseringen av kanalen.

– Dette er ikke utelukkende en norsk prosess. Mye av innholdet på YouTube er utenlandsk, sier han.


Følg musikkdebatten: Ballade på Facebook


Tysk rettssak påvirker
Europeisk rettighetsproblematikk er blitt en verkebyll for YouTube i Europa. En rettssak mellom tyske TONO (GEMA) og YouTube ble nylig anket av begge parter.

– Konflikten dreier seg om i hvilken grad YouTube er ansvarlig for innholdet som publiseres, sier Mey.

Dommen i saken falt i vår. Gema vant i første instans, men valgte altså å anke saken.

I Europa kreves det samtykke før noe legges ut på nett, i motsetning til i USA, der man opererer med en såkalt «note to take down self»-prosedyre.


Følg Ballade på Twitter


Ønsker nordisk satsning
Mey har inntrykk av at YouTube ønsker å se på Norden som et samlet markedsområde, og at de derfor vil vente med lanseringen til de har inngått avtaler i alle de fire landene.

TONO tror at en norsk YouTube-kanal vil innebære større vekt på norskspråklig innhold. Mey ønsker derfor fortgang i prosessen.

– Det er ingen som får noe igjen fra reklamekronene på YouTube i dag. Det er en situasjon som ikke er tilfredsstillende, sier hun.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

TONO

Mer i MiCs bransjeregister


Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Andreas Meland (Foto: Haakon Nordvik)

Strømme, eller ikke?

Lave inntekter fører fortsatt til at noen holder repertoar tilbake fra streaming. Mens Kirkelig Kulturverksted bremser, returnerer lille Hubro til strømmeuniverset.Les mer om dette

Erik Hillestad (Foto: kkv.no)

Hillestad i pluss

Kirkelig Kulturverksted slutter med å finansiere innspillinger. Dermed går selskapet i pluss i 2013.Les mer om dette

Oppussing ved Bergen Offentlige Bibliotek (Foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

Ønsker lyd og liv på biblioteket

Kombinasjonen av lyttekvelder, konsertserier, debatter og foredrag skal bygge opp under bruken av musikksamlingen ved norske folkebibliotek.Les mer om dette



Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten