Kassettrevolusjonens hjem

– Arendals bidrag til kassettbevegelsen er av nasjonal betydning, mener Ole Johan Lillegaard. Nå planlegger rockeklubben jubileum.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

16. desember skal Arendal Rock Klubb (ARK) feire sitt 30 årsjubileum med konsert i Arendal Kulturhus. På konserten skal det slippes et album som samler en del av de Arendal-relaterte utgivelsene som har kommet de tre siste tiårene.


Les også: Kassetter på utstilling


Nå foregår digitalisering av en hel del kassetter fra tidlig på 1980-tallet, av blant annet band som Brød & Sirkus, Famlende Forsøk og Smell of Incense. Disse er kjent fra den såkalte Kassettbevegelsen, en uensartet bølge med band i Norge som gav ut sine egne album i gjør-det-selv-tankegangens ånd.


Arendal i front
Sørlandsbyen var et sentralt sted i Kassettbevegelsen. Kassettrevolusjonen startet til og med i Arendal, mener Ole Johan Lillegaard, driftsleder ved Munkehaugen kultursenter, og forhenværende medlem i Brød & Sirkus.

- Miljøet rundt Shit Tapes, som i dag er Spang Virr, var de som startet Kassettbevegelsen.

- Så Arendals betydning for kassettbevegelsen er av nasjonal betydning?

- I høyeste grad. Fordi mye av den alternative bevegelsen i Arendal avspeilet mange retninger som punk, nyveiv og mye utforskende musikk. Arendal var da helt i front, mener Lillehaugen.

Jubileumsutgivelsen blir et tilbakeblikk, og tar mål av seg å presentere flest mulig offisielle utgivelser fra Arendal. Hensikten er at hvert tiår skal få hver sin side på vinylutgaven, som skal trykkes i 250 eksemplarer. Det skal jobbes parallelt med en CD-utgivelse som skal romme bonusmateriale.


90-tallet var størst
Famlende Forsøk er blant bandene fra det tidlige 80-tallet som gjør spredte konserter ennå.

- Blir de å finne på utgivelsen?

- Smell of Incense, som har gitt ut haugevis med vinyl, er kanskje større enn Famlende Forsøk, i hvert fall i utlandet. Vi har en diskusjon på hvor Famlende Forsøk egentlig havner fordi de hører vel egentlig hjemme i poesi- og kunst-greia. De havner ganske langt ut på siden av det vanlige rockebegrepet, sier Lillehaugen.

En egen komite, som blant annet skal bestå av representanter fra hvert tiår, skal sette sammen albumet.

- Det er viktig å få med seg 90-tallet, som var storhetstida i Arendal, sier Lillehaugen.

- Blir det band-gjenforeninger over en lav sko på lanseringskonserten?

- Jeg håper på det. Det er en del musikere som har flyttet ut av byen som er sterke kandidater. Så lenge brorparten av bandmedlemmene kommer fra Arendal vil de komme med i betraktning. Her kan det komme mange overraskelser, sier Lillehaugen.

Jubileumsplatene skal gis ut av Hellish Records. Arendal Rock Klubb har denne hjemmesiden.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten