by:Larm-logo 2010
Foto: bylarm.no

Bylarm lanserer albumpris

Skal prise nordens beste album, og skape et samlingssted for den nordiske musikken.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Den nye, nordiske musikkprisen Nordic Music Prize deles ut for første gang under Bylarm i februar. Prisen skal gå til nordens beste album.

Nordic Music Prize er ikke en pris man søker eller selv kan nominere seg til, albumene skal velges av en jury. Prosessen som leder frem til kåringen av en vinner er ganske komplisert, forklarer daglig leder i Bylarm, Erlend Mogård-Larsen.

- Men vi ville ha det slik, for å få involvert mange til å si sin mening om albumene.


Prosessen
Hvert av de fem nordiske landene skal ha sin egen nasjonale jury, ledet av en profilert musikkjournalist. Jurylederen velger selv hvilke fire andre personer de vil ha med seg i juryen. I Norge skal Audun Vinger være leder, mens juryene i de andre landene skal ledes av Ralf Christensen (Danmark), Jan Gradvall (Sverige), Ilkka Mattila (Finland) og Arnart Eggert Thoroddsen (Island).

- Disse nasjonale gruppene får som ansvar å nominere 25 album hver. Deretter skal et større antall personer i hvert land stemme på sitt favorittalbum via internett. Også disse gruppene, på mellom 50 og 150 personer, skal velges ut av hvert lands juryformann, forklarer Mogård-Larsen.

De 10 mest populære albumene etter internettavstemningen går videre til neste runde. Det vil si - det albumet som har fått mest stemmer i hvert land, går automatisk videre til den siste runden, der 12 album skal vurderes av en internasjonal jury. De siste syv i finalerunden blir avgjort etter at jurylederne har stemt seg i mellom over de resterende 45 platene (ni fra hvert land).


Ledes av Lokko
Den internasjonale juryen skal ledes av svenske Andres Lokko, ofte ansett som skandinavias mest innflytelsesrike musikkskribent. De øvrige seks jurymedlemmene er: Rob Young (The Wire, Uncut), Laurence Bell (eier av Domino Records), Jeannette Lee (tidligere i postpunkbandet Public Image Ltd, medeier i Rough Trade Records), Victoria Segal (Mojo, Q), Matthew Schnipper (skriver for Fader) og Mike Pickering (Columbia Records UK).

De syv skal gjøre sitt på nyåret, etter at de nasjonale juryene har frem til 5. januar med å finne frem til de 12 nominerte. Vinneren får 20 000 Euro.Samlingssted
Selv om Bylarm er et arrangement for populærmusikken, sier Mogård-Larsen at prisen skal være sjangeroverskridende.

- En viktig funksjon er å skape et samlingssted for den nordiske musikken. Når en snakker om å få musikk "ut i verden", mener vi ofte England og Tyskland - vi er altfor lite flinke til å se til nabolandene våre. Det er ikke så mange av oss her i Norden, men vi produserer veldig mye bra musikk. Det ønsker vi å skape større bevissthet om.


Moderne og nødvendig
Andres Lokko, bosatt i London og fast bidragsyter til Svenska Dagbladet, sier til NTB at stikkordene er seriøsitet og et vidåpet sinn.

- Dette er noe som aldri har eksistert i Norden, ei heller i noe enkelt nordisk land tidligere. Dessuten føles prisens og juryens grenseoverskridende ambisjonsnivå svært moderne og nødvendig - nesten politisk - i disse tider, hvor vi omgis av en stadig økende smålighet og nasjonalisme.

Del artikkelen på:
                  |     Mer
by:Larm-logo 2010

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Andreas Meland (Foto: Haakon Nordvik)

Strømme, eller ikke?

Lave inntekter fører fortsatt til at noen holder repertoar tilbake fra strømming. Mens Kirkelig Kulturverksted bremser, returnerer lille Hubro til strømmeuniverset.Les mer om dette

Erik Hillestad (Foto: kkv.no)

Hillestad i pluss

Kirkelig Kulturverksted slutter med å finansiere innspillinger. Dermed går selskapet i pluss i 2013.Les mer om dette

Oppussing ved Bergen Offentlige Bibliotek (Foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

Ønsker lyd og liv på biblioteket

Kombinasjonen av lyttekvelder, konsertserier, debatter og foredrag skal bygge opp under bruken av musikksamlingen ved norske folkebibliotek.Les mer om dette
Siste om begivenheterBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten